10yarshypothalamus.png

Медицински Център ХИПОТАЛАМУС

Лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ. Центърът предлага качествена и достъпна специализирана извънболнична медицинска помощ, насочена към предпазване, възстановяване и укрепване на здравето на хората.

РАКЪТ НА ГЪРДАТА


Осем от всеки десет тумора, открити в гърдите на йени, не са ракови образувания, но само лекар може да постави точната диагноза. Голяма част от доброкачествените образувания са от мастна или друга тъкан и мигат лесно да бъдат отстранени. Все още не е напълно изяснено какво точно довежда до развитието на рака на гърдата, но някои жени очевидно принадлежат към групата с повишен риск от това заболяване. Тя включва : - жени,които в миналото са боледували от рак на гърдата - жени, които в рода си имат такива заболявания, особено когато се касае за майка и сестра - жени, които не са раждали или са родили в по-късна възраст - жени, навлезли в критическа възраст сравнително късно В 90% от случаите първия признак на заболяването е наличието на бучка, но съществуват и други признаци, на които е необходимо да се обърне внимание при самопроверкатa: - изменение във формата и големината на гърдите - разширение на вените - втвърдявания, вдлъбнатини или издутини на кожата - кръвениста или безцветна секреция от зърното - изменения на зърното – обрив, хлътване, втвърдяване - в областта на рамото – подутини, особено в подмишниците. Навременното откриване на заболяването значително увеличава шанса за оздравяване.

Редовните профилактични прегледи са ефективно оръжие в борбата с рака на гърдата. Самостоятелната редовна проверка трябва да се извършва един път в месеца, седмица след последния ден на менструацията. Жените в следклимактеричния период, които вече не менструират, могат да си изберат удобна дата за ежемесечната проверка на гърдите. Диагнозата се поставя от лекаря, който проверява гърдите и лимфните възли в подмишниците и на шията. Желателно е прегледът да се извършва един път в годината след навършване на 35-годишна възраст. Лекарят назначава допълнителни диагностични изследвания, между които са мамографията, биопсия на клетки (с помощта на тънка игла се всмукват клетки от тумора, които се изпращат за цитологично изследване), биопсия на тъкани (за изследване се изрязват части от тумора под местна или обща упойка). Начинът на лечение на рака на гърдата се определя от лекаря в зависимост от възрастта на жената, общото й състояние, вида на тумора и неговата големина, активността на разпространение на процеса извън гърдата. В много случаи се прилага ампутация на гърдата –отстранява се гърдата заедно с подмишечните лимфни възли. При жени с малък тумор може да се приложи операция за отстраняване на тумора и част от околната тъкан, при запазване на гърдата. Като самостоятелни методи за лечение или в комбинация с оперативното, се прилагат лъчелечение, хормонална и химиотерапия. Няма никакво съмнение, че успешното лечение на рака на гърдата позволява болестта да бъде победена. Важно е обаче да се помни, че своевременното откриване на заболяването е основният фактор за предотвратяване на неговото развитие и за трайно излекуване.      
България
гр. Пловдив
бул. "Константин Величков" № 2
(в бизнес център "Рилон")Copyright © 2018 Медицински център Хипоталамус ООД