10yarshypothalamus.png

Медицински Център ХИПОТАЛАМУС

Лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ. Центърът предлага качествена и достъпна специализирана извънболнична медицинска помощ, насочена към предпазване, възстановяване и укрепване на здравето на хората.

Рак на простатната жлеза


Рак на простатната жлеза не е рядко заболяване. При това не се среща еднакво в различните страни. Сред починалите от злокачествени новообразувания мъже, в САЩ и Норвегия, ракът на простатата е причина в 12%, в Канада – 10%, в Англия – 6.5%, а в Япония – 9%. Особеностите в течението на това заболяване понякога е продължителното развитие, без каквито и да е било прояви. Първите, но за съжаление и далеч не ранни признаци се явяват разстройствата в уринирането, заповедните позиви, наложителното отиване в тоалетната, чувството на непълно изпразване на пикочния мехур, вяла струя. Понякога се получава остра задръжка на урината, тъпи болки в междинищата, аналната област и кръста. Заедно с това, в редица болни проявите на заболяването са свързани с разсейки в костите, най-често в поясно-кръстната област и гръбначния стълб, в тазовите кости и лимфните възли на таза.

Това може да доведе до болка и поява на асиметричен оток в долните крайници, оток на кожата на половия член и скроталната торбичка. Развитието на процеса много често предизвиква притискане на пикочопроводите, разширение на горните пикочни пътища и бъбречна недостатъчност. Клиничните признаци на заболяването поне в началото не се различават съществено от доброкачественото разрастване на простатната жлеза във възрастните мъже. Пациентът лесно може да го подцени, а това е фатално. При ранното откриване най-ефективно е да се приложи радикална операция. Обръщаме внимание на обстоятелството, че при смущения в уринирането при възрастните мъже, а по-нататък и проследяването трябва да се извършва от опитен уролог. Става въпрос за нерядко и сериозно заболяване при което е важно ранното откриване. Понякога един лек дискомфорт при уринирането е достатъчен за насочване на болния към уролог. В никакъв случай не бива да се прибягва към самолечение или с лекарствени средства, съобщавани по телевизията, без препоръката на уролог. Много погрешна е практиката да се взаимстват лекарства от друг човек, или по нечия препоръка, които имат подобни оплаквания. Наблюдавал съм такива пациенти при които прилагането на каквото и да е целенасочено лечение е вече много късно.      
България
гр. Пловдив
бул. "Константин Величков" № 2
(в бизнес център "Рилон")Copyright © 2018 Медицински център Хипоталамус ООД